درباره مرکز پوست بهار

روش های از بین بردن لکه های قهوه ای جای جوش

عوارض پوستی زیادی وجود دارند که باعث می‌شوند تا پوست صاف و یک دست کودکی به مرور زمان به پوستی تخریب شده و دارای لک و اسکار تبدیل شوند. جای جوش و لک یکی از شایع‌ترین مشکلاتی است که هر کسی ممکن است آن را تجربه کند. به‌خصوص افرادی که دارای پوستی چرب هستند، بیشتر با جوش و آکنه سروکار دارند و عوارض آن‌ها هم بیشتر بر روی پوست آن‌ها خواهد ماند. در این مقاله بیشتر با جوش، لک جوش و اسکار آکنه آشنا می‌شوید و روش‌های درمانی برای از بین بردن جای جوش و لک را بررسی می‌کنیم.

از بین بردن جای جوش

جوش صورت و انواع آن

جوش صورت، یکی از ضایعات ناخوشایندی است که روی پوست ظاهر می‌شوند. غده‌های ترشح کننده چربی زیادی در زیر پوست وجود دارند که برای حفظ انعطاف‌پذیری لایه‌های پوستی و نرم بودن آن این چربی‌ها مورد نیاز هستند. با این حال هنگامی که ترشح چربی بیش از اندازه باشد،  زیر قسمت‌هایی از پوست جمع شده و جوش و لک جوش ایجاد می‌شود.

جوش و آکنه در هر جایی از بدن ممکن است پدیدار شوند؛ اما در صورت بیشتر بروز می‌کنند و از اهمیت بیشتری برخوردارند. جوش ممکن است عفونی و التهابی یا غیرالتهابی باشد. حتی می‌تواند تاثیرات بسیار زیادی روی پوست بگذارد.  جای جوش و لک جوش یکی از این عوارض شایع است. البته با توجه به نوع پوست و شرایط موجود، مدل‌های مختلفی از جوش وجود دارد که در ادامه بررسی می‌شوند.

آکنه‌های التهابی

به انواع جوش‌های صورت که التهابی و قرمز هستند و اطراف آن‌ها متورم می‌شود، آکنه‌های التهابی می‌گویند. هر چند سلول‌های مرده و سبوم ممکن است سبب شوند تا منافذ پوست بسته شوند؛ اما باکتری‌ها هم در مسدود کردن منافذ نقش دارند. این باکتری‌ها باعث می‌شوند تا عفونتی عمقی‌تر در زیر پوست ایجاد شود. این نوع جوش صورت ممکن است سبب ایجاد جای جوش و لک بیشتری نسبت به نوع غیر التهابی شوند.

درمان جوش‌های التهابی با محصولاتی مانند مواد حاوی بنزوئیل پرواکسید بهبود می‌یابند و تورم آن‌ها کاهش پیدا می‌کند. همچنین باکتری‌های موجود در پوست هم از بین می‌روند و سبوم اضافه کاهش پیدا می‌کند. حتی ممکن است برای درمان این جوش‌ها، گاهی اوقات آنتی‌بیوتیک‌های خوراکی نیز توسط پزشک تجویز شود تا جای جوش و لک روی پوست باقی نماند. در ادامه انواع جوش‌های التهابی عامل لک جوش و اسکار آکنه را بررسی می‌کنیم.

·   پاپول‌ها و عوامل ایجاد کننده جای جوش و لک

یکی از انواع جوش‌های التهابی که ممکن است سبب ایجاد جای جوش و اسکار آکنه شوند، پاپول‌ها هستند. هنگامی که دیواره‌های اطراف منافذ پوست توسط التهاب شدید آسیب می‌بیند، منافذ مسدود شده و نسبت به لمس حساس می‌شوند. پوست اطراف نیز صورتی و ملتهب می‌شود.

· پوسچول یک جوش التهابی

هر چند پاپول‌ها ایجاد عفونت نمی‌کنند، اما در شرایطی مشابه، پوسچول‌ها، منافذ را از مواد چرکی و عفونت پر می‌کنند. این برجستگی‌ها از پوست بیرون آمده و قرمز رنگ می‌شوند. لک جوش در اکثر این جوش‌ها ایجاد می شود. سرهای زرد و سفید را در این نوع جوش می‌بینید که با لمس دردناک هم هستند.

·  ندول‌ها و ایجاد جای جوش و لک

ندول‌ها هنگامی که منافذ مسدود شده و تحریک می‌شوند، به وجود می‌آیند. این نوع جوش معمولاً بزرگ هستند و به صورت عمیق‌تر در پوست دیده می‌شوند. گره‌های این نوع جوش در عمق پوست قرار گرفته‌اند و تجویز دارو و مراجعه به پزشک در این موارد، ضروری است تا جای جوش و لک جوش روی پوست باقی نماند.

معمولاً پزشک برای درمان این جوش‌ها، داروی خوراکی سوترت را تجویز می‌کند. این دارو از ویتامین A ساخته شده است و باید به صورت روزانه و بین ۴ تا ۶ ماه استفاده شود. این دارو، اندازه غدد چربی در منافذ را کاهش می‌دهد و ندول‌ها را به مرور زمان درمان می‌کند. اسکار آکنه، جای جوش و لک جوش در صورت درمان به موقع آکنه، کمتر ایجاد می شود.

·  کیست‌ها نوعی عوارض پوستی

در اصل بزرگ‌ترین شکل آکنه، کیست‌هایی هستند که توسط ترکیبی از باکتری، سبوم و سلول‌های مرده، منافذ پوست را مسدود می‌کنند. گره‌ها و تاول‌هایی بزرگ در بخش‌های عمیق پوستی ایجاد می‌شوند که از ندول‌ها هم عمیق‌تر هستند. لک جوش و اسکار آکنه بیشتر در این موارد ایجاد می‌شوند.

این برجستگی‌های بزرگ و سفید،  اغلب دردناک هستند و معمولاً ایجاد آن‌ها بر اثر یک عفونت شدید است. بیشترین احتمال اسکار در این نوع آکنه است و اندازه اسکار آکنه و جای جوش و لک هم بزرگ‌تر است.

داروی ایزوترتینوئین یا سوترت معمولاً برای درمان کیست توسط پزشک تجویز می‌شود. گاهی اوقات که اندازه این کیست‌ها بزرگ است، ممکن است پزشک مجبور به جراحی و برداشتن آن‌ها شود. اسکار آکنه در صورتی که درمان به خوبی انجام نگیرد، به وجود می‌آید.

آکنه‌های غیر التهابی

آکنه‌های غیر التهابی، معمولاً به صورت جوش‌های ساده سرسیاه و سرسفید هستند که تورم و قرمزی در اطراف آن‌ها دیده نمی‌شود. به طور کلی این نوع جوش‌ها به‌راحتی از بین می‌روند و کافی است چند روزی به آن‌ها زمان بدهید. لک جوش حاصل از آنها نیز به سرعت بهبود می‌یابند.

·  جوش‌های سرسیاه یا کومدون‌های باز

جوش‌های سرسیاه

هنگامی که به دلایل مختلف مانند کاهش تنفس پوستی، آرایش زیاد، آلودگی پوست و ... منافذ پوست باز می‌شوند، ترکیبی از سبوم و سلول‌های مرده درون این منافذ جای می‌گیرند. هر چند انتهای این منافذ با این آلودگی‌ها بسته است؛ اما قسمت بالای آن باز بوده و حالتی پوست پرتقالی به پوست می‌دهد. جوش‌های سرسیاه بیشتر در پوست‌های چرب دیده می‌شوند.

محصولات حاوی اسید سالیسیلیک بهترین اثر را روی جوش‌های سرسیاه دارند و می‌توانند آن‌ها را درمان کنند. این ماده،  پوست را لایه‌برداری می‌کند و جوش‌های سرسیاه را از بین می‌برند. این مواد در تونرها، پاک کننده‌ها و مرطوب‌کننده‌ها وجود دارند.

· جوش سر سفید یا کومدون‌های بسته

یک برآمدگی کوچک از پوست بیرون می‌کند و حالتی تاول مانند اما بسیار کوچک را نشان می‌دهد. این جوش‌ها نیز بدین صورت تولید می‌شوند که منافذ پوست توسط سلول‌های مرده و سبوم مسدود می‌شوند. البته در این نوع جوش غیرالتهابی، بالای منافذ بسته است و همانند جوش سرسیاه،  منافذ باز نمی‌مانند.

درمان جوش‌های سرسیاه به علت بسته بودن بالای آن‌ها، معمولاً سخت‌تر است. با این حال محصولات حاوی اسید سالیسیلیک می‌توانند مؤثر واقع شوند. رتینوئیدهای موضعی بهترین اثر را روی این نوع آکنه دارند. این جوش کمتر باعث ایجاد اسکار آکنه می‌شود و سریع درمان می‌یابد.

چه چیزی باعث ایجاد جای جوش می‌شود؟

با توجه به بررسی انواع جوش و دلایل ایجاد آن‌ها، تقریباً متوجه شده‌اید که جوش‌ها چرا و چگونه ایجاد می‌شوند. معمولاً دلایل متعددی برای ایجاد جوش وجود دارد که رایج‌ترین آن‌ها، شامل موارد زیر هستند:

دلیل ایجاد جای جوش
  • فعالیت باکتری‌های مولد جوش
  • افزایش آلودگی روی پوست و جلوگیری از خروج چربی‌های طبیعی
  • بسته شدن منافذ پوست
  • ترشح بیش از حد غدد چربی
  • مصرف غذاهای چرب و تند
  • ماندن آلودگی روی پوست و عدم رعایت بهداشت

البته گاهی اوقات موارد دیگری مانند دست‌کاری پوست،  اصلاح صورت و ... هم می‌تواند باعث ایجاد جوش و در نهایت لک جوش شود.

انواع جای جوش و درمان‌های آن

جای جوش و لک حاصل از آکنه ممکن است بعد از چند روز از بین رود. با این وجود برخی از انواع جای جوش و لک حاصل از آن،  روی پوست ماندگار می‌شود و ممکن است اسکارهای بزرگی را هم بر جای بگذارد. انواع جای جوش‌هایی که بر روی صورت باقی می‌مانند،  شامل موارد زیر هستند:

 لکه‌های قرمز و قهوه‌ای روی پوست

معمولاً لکه‌های قرمز تا ۶ ماه پس از بهبود جوش، خود به خود از بین می‌روند. البته هر چه این لکه‌ها تیره‌تر باشند و به سمت قهوه‌ای پیش روند، ماندگارتر بوده و زمان بیشتری روی پوست برجای می‌مانند.

اسکار آکنه قرمز

این اسکارها، رنگی قرمز دارند و به مقدار خیلی کم هم تورفتگی در آن‌ها دیده می‌شود. در گونه‌ها و پیشانی این نوع اسکار بیشتر دیده می‌شوند. هر چه عمق این اسکارها بیشتر باشد، ممکن است درمان مشکل‌تری داشته باشند.

اسکار آکنه و جای جوش بزرگ

هنگامی که جوش‌ها چرکی و ملتهب می‌شوند، احتمال این که زخم حاصل از آن‌ها دیرتر بهبود پیدا کند و اسکارهای بزرگی را بر جای بگذارند،  وجود دارد. اسکار آکنه خود به چند نوع فرورفته، قندیلی، برآمده و واگنی تقسیم‌بندی می‌شوند که بسته به شکل آنها نام‌گذاری می‌شوند.

معمولاً اسکارهای بزرگ را با روش‌های درمانی؛ مانند لیزر درمان می‌کنند و با ماسک و درمان‌های خانگی چندان بهبود پیدا نمی‌کنند.

 روش‌های درمان اسکار آکنه، جای جوش و لک

 لکه‌های قهوه‌ای جای جوش را می‌توان به روش‌های زیر از بین برد.

  • محصولات ضد لک و داروهای لایه بردار
  • لایه‌برداری و پاک‌سازی پوست در سالن‌های زیبایی و مطب‌ها
  • لیزر
  • مزوتراپی جای جوش
  • پی آر پی
  • میکرودرم ابریشن
  • پیلینگ شیمیایی
  • ماسک و درمان‌های خانگی

کندن جوش‌ها چرا اشتباه است؟

 کندن جای جوش

از همان ابتدای نوجوانی که شروع به جوش زدن کردیم، اولین اخطارهایی که به ما داده می‌شد، خودداری از کندن جوش بود. دلایل متعددی وجود دارند که نباید جوش‌های خود را دست‌کاری کنید:

  • امکان گسترش باکتری‌های مولد جوش بر دیگر نواحی
  • احتمال انتقال عفونت به لایه‌های زیرین پوست
  • زخم شدن جای جوش و بهبود دیرتر آن
  • ماندن جای جوش و اسکار بر روی پوست
  • احتمال ورود عفونت‌ها به عروق خونی به‌خصوص در مثلث خطر صورت
  • ایجاد التهاب و قرمزی در اطراف جوش

هر چند برخی افراد تصور می‌کنند که تخلیه جوش باعث خروج چربی و عفونت درون آن می‌شود؛ اما خطراتی را که ذکر شد هم به همراه خواهد داشت.

درمان‌های خانگی جای جوش و اسکار آکنه

معمولاً جوش را اکثر افراد در سنین جوانی و نوجوانی تجربه می‌کنند. این عارضه پوستی به مرور زمان بهبود پیدا می‌کند. با این حال برای این که بتوانید دوره بهبود جوش و آکنه را کاهش دهید، می‌توانید از روش‌های خانگی مناسبی برای این منظور بهره ببرید. برخی از روش‌های درمان جوش در خانه به صورت زیر هستند.

استفاده از روغن‌های گیاهی

روغن‌های گیاهی به علت داشتن خاصیت ضدالتهابی و ضد باکتریایی می‌توانند بسیار مفید واقع شوند. روغن زیتون، روغن جوجوبا و روغن درخت چای چند مورد بسیار مفید در این زمینه هستند تا جای جوش و لک را برطرف کنند.

چای سبز و سرکه سیب

این دو ترکیب دارای مقدار زیادی آنتی‌اکسیدان هستند که می‌توانند جای جوش و اسکار را از بین ببرند. مصرف چای سبز می‌تواند پوست را بازسازی کرده و به بهبود آن کمک کند. البته استفاده از آن به صورت ماسک یا همراه دیگر مواد مغذی پوست به صورت موضعی می‌تواند مفید واقع شود.

سرکه سیب نیز خاصیت ضدالتهابی دارد و حاوی اسیدهای آلی مفید برای پوست است.

سفیده تخم‌مرغ یک ماسک عالی برای رفع جای جوش و لک جوش

سفیده تخم‌مرغ دارای خاصیت ترمیم کنندگی بسیار بالایی است. این ماده از زرده جدا کنید و به مدت نیم ساعت یا بیشتر روی صورت خود قرار دهید. بهبود بافت‌های سلولی و روند درمان جای جوش با این روش سریع‌تر می‌شود و لک‌ها و اسکارها از بین می‌روند.

ماسک صورت برای جای جوش

ماسک برای جای جوش

استفاده از ماسک هم برای جای جوش می‌تواند مؤثر واقع شود. البته باید به این نکته هم توجه داشته باشید که جای جوش‌هایی مانند لک‌های قرمز تا قهوه‌ای و اسکارهای بسیار کم عمق با این روش درمان می‌شوند. استفاده از ماسک‌های حاوی سرکه سیب، آلوئه‌ورا، عسل، تخم‌مرغ، زردچوبه، شیر کم چرب، آووکادو و مواردی از این قبیل که دارای خاصیت پاکسازی کننده، لایه بردار، مرطوب‌کننده و ترمیم‌کننده پوست هستند، می‌توانند بسیار مفید واقع شوند و جای جوش و لک را تا حد زیادی از بین ببرند.

بهترین پماد برای جای جوش صورت چیست؟

هنگامی که برای رفع جای جوش و لک به پزشک مراجعه می‌کنید،  داروهای متنوعی را ممکن است برای شما تجویز کنند. این داروها بر اساس این که وضعیت پوستتان چگونه است، بررسی و استفاده می‌شوند. بر همین اساس هم نمی‌توان گفت که بهترین پماد برای جای جوش کدام است. با این حال پمادهایی که دارای خاصیت ترمیم کنندگی روی پوست هستند، می‌توانند مفید واقع شوند.

پمادهایی مانند رزورسینول، ‌بنزوئیل پروکساید، پماد سولفور و ... برای رفع جای جوش و اسکارهای حاصل از آن می‌توانند مفید واقع شوند و کیفیت خوبی دارند.

از بین بردن جای جوش با لیزر

یکی از مؤثرترین روش‌های از بین بردن جای جوش، استفاده از لیزر درمانی است. لیزر، انواع مختلفی دارد و هر یک نیز عملکرد آن با دیگری متفاوت است. جای جوش را با توجه به نوع آن، با لیزرهای تخریبی و غیر تخریبی درمان می‌کنند. انواع لیزر که می‌توان برای رفع جای جوش و لک استفاده کرد، شامل موارد زیر هستند:

  • لیزر پالسی IPL
  • لیزر فرکشنال
  • لیزر PDL
  • لیزر اربیوم
  • لیزر Smoothbeam

استفاده از این لیزرها بسته به نوع جای جوش، وضعیت پوست،  کیفیت پوست و ... انجام می‌شود. بهتر است برای این منظور ابتدا با پزشک پوست مشورت کنید.

پانچ صورت برای درمان جای جوش صورت چگونه انجام می‌شود؟

پانچ صورت هم یکی از روش‌های کاربردی و بسیار مفید است که برای درمان جای جوش به کار گرفته می‌شوند. در این روش، به نسبت سایر روش‌ها، تأثیر بسیار سریع‌تر است و یک روش تهاجمی برای درمان اسکار آکنه در نظر گرفته می‌شود.

 روش درمان جای جوش با پانچ صورت

رد این روش ابتدا محل پانچ کاملاً تمیز می‌شود تا برای درمان آماده گردد. این بخش علامت‌گذاری شده و با داروهای بی حس کننده موضعی، بی حس می‌شود. پس از این که پوست کاملاً بی حس شد، درمان شروع می‌شود. با دستگاه پانچ مخصوص، اسکارها برداشته شده و در صورت نیاز، جای زخم آن‌ها با بخیه‌ای بسیار نازک، بخیه می‌شود تا هیچ اثری از آن باقی نماند.

ممکن است برخی افراد نگران دردی باشند که پانچ صورت دارد. بهتر است بدانید که در حین انجام کار، با توجه به این که ناحیه صورت کاملاً بی حس است، به هیچ عنوان دردی را احساس نمی‌کنید و در صورتی که بی حسی به خوبی انجام نگرفته باشد، می‌توانید از تکنسین یا پزشک بخواهید که ماده بی حسی به صورت تزریق کند.

پس از این که درمان انجام شد، ممکن است پس از رفع حالت بی حسی پوست، کمی درد و حالت سوزن‌سوزن شدن را در پوست خود داشته باشید که درد بسیار کم و قابل تحملی است. به صورتی که افراد با آستانه تحمل پایین نیز هیچ مشکلی با آن نخواهند داشت.

همان‌طور که گفته شد، این روش برای اسکارهای بزرگ بیشتر کاربرد دارد و برای درمان لک‌ها و اسکارهای کوچک چندان کاربردی ندارد.

درمان جای جوش با میکرونیدلینگ

یکی دیگر از روش‌های پرطرفدار برای رفع جای جوش و لک، میکرونیدلینگ است. در این روش نیز دستگاهی که نوک آن دارای سوزن‌های ظریفی است، مورد استفاده قرار می‌گیرد. این دستگاه روی پوست حرکت داده می‌شود. این سوزن‌های نازک، ناهمواری‌های کوچک روی پوست را از بین می‌برند و باعث می‌شوند تا پوست یک دست و صاف شود. به‌علاوه، غده‌های چربی زیر پوست هم با این روش به‌شدت کاهش می‌یابند و ظاهر پوست هم بهتر می‌شود.

البته ممکن است با توجه به نیاز پوست و میزان آسیب‌دیدگی آن، نیاز باشد تا چند مرحله این کار انجام شود. سپس در نهایت پوستی صاف و بدون اسکار و لک خواهید داشت.

نتیجه‌گیری و جمع‌بندی

جوش و آکنه یکی از عوارض پوستی بسیار شایع است که در سنین جوانی و نوجوانی دیده می‌شوند. بسیاری از جوش‌ها بدون هیچ‌گونه عوارض طولانی مدتی روی پوست از بین می‌روند؛ اما برخی از آن‌ها نیاز به درمان دارد. حتی ممکن است جای جوش و لک روی صورت باقی بماند.

جوش‌های چرکی و التهابی شدید بهتر است که توسط پزشک درمان شود تا دوره درمان و اثر کمتری روی پوست داشته باشد. اگر با وجود مراقبت‌های به وجود آمده، جای جوش و اسکار بر روی پوست به جا ماند، روش‌های درمانی مختلفی برای این منظور وجود دارند.

درمان با ماسک، روش‌های درمان خانگی با ترمیم‌کننده‌ها، استفاده از پماد ترمیم‌کننده، پی آر پی، لایه‌برداری پوست با کرم‌ها، مزوتراپی، میکرونیدلینگ، پانچ صورت و ... همگی از روش‌هایی هستند که به شما کمک می‌کنند تا صورتی صاف داشته باشید. با توجه به وضعیت صورت و عوارض به جای مانده بر روی آن، می‌توانید روش‌های درمانی مناسب را با مشورت پزشک انتخاب کرده و از آن‌ها بهره ببرید.